tabula nova

Sony komt met interactief boek voor Playstation

Sony heeft op de Frankfurter Buchmesse een primeur getoond: een interactieve boekenserie met de naam Wonderbook. Het eerste boek uit de serie heet “Book of Spells” (Boek der Spreuken).

Het boek is geïnspireerd op Harry Potter van J.K. Rowling en bevat alle bekende toverspreuken uit deze fantasyreeks. Met dit boek, wat is bedrukt met de welbekende Augmented Reality pictogrammen, leren kinderen en volwassen kinderen met de Move Controller hoe ze toverspreuken en magische bewegingen kunnen uitvoeren. Er wordt een camera bij het boek geleverd, die op het boek en de spelers gericht staat. Via de software wordt het opgenomen videobeeld vervolgens op de TV getoond, maar dan is de Move Controller een houten toverstaf geworden en het boek ziet er ineens uit als een echt toverboek, alsof het zo van de set van Harry Potter is meegenomen.

Het boek heeft fysieke pagina’s met op elk blad een ander AR pictogram, waardoor de software herkent welke toverboekpagina’s op het scherm getoond worden. Met eerst simpele en later wat moeilijkere bewegingen leren de spelers om ketels en pompoenen te laten verschijnen, vuurballen op virtuele insecten te schieten en zich te verdedigen tegen andere tovenaars.

Alles wat via het boek wordt getoverd kun je, door het boek schuin te houden, naast of voor je neer zetten. Het spel onthoudt ook waar je als speler in het spel bent gebleven en houdt je score als tovenaarsleerling bij.

Het wachten is natuurlijk op slimme app bouwers die een soortgelijk spel voor iPad en Android tablets gaan maken, waarbij de ingebouwde camera wordt gebruikt om het AR om te zetten naar beeld op de tablet.

Het Playstation Wonderbook is nog in bèta, maar zal in november (net voor de feestdagen) in de winkels en online beschikbaar zijn. Het is nog even wachten op een Nederlandse versie, die wordt begin 2013 verwacht.